Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
Postadresse: Postboks 1196, Sentrum, 0107 OSLO
Besøksadresse: Schweigaardsgt. 6, 4. etg., 0107 OSLO
Telefon: 22 05 53 40 • kontakt: • Nettsted: http://www.dksakershus.no
Kontaktperson:
VERDENSKYSSET
Produksjonsliste
Program

VERDENSKYSSET

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

IKKE ALT PÅ FILM ER BARE PÅ LIKSOM

Et fabulerende konsertforedrag om filmkyssets våte historie. Med film, animasjon og originalmusikk, skal kunsten å kysse avkles og betraktes. Fem ikoniske øyeblikk fra filmkyssets historie presenteres. Kan de fortelle oss noe om kysserens krevende oppgaver? Her blir det skandaler, alvor og humor, fun facts og kanskje noen nye innsikter.

Å kysse blir stort alvor når vi vokser til og blir ungdom. Hvordan gjøre det? Når? Hvor? Og med hvem?? Når vi som unge og nølende beveger oss inn i dette ukjente terrenget, er det film og levende bilder vi lærer av. Men kyssing på film retusjeres, modifiseres, arrangeres og instrueres. I tillegg blir det pøst på med musikk. Når man før eller siden får en å kysse med, er det ikke som på film. Men det gjør ingenting – langt ifra!

Multikunstner Kyrre Bjørkås og musikerne Eivind Henjum og Jørgen «Sissyfus» Skjulstad gir elevene en underholdende introduksjon til vitenskapen om kyssing.

God fornøyelse!

Lærerveiledning

Dette er et konsertforedrag og en samproduksjon mellom tre kunstfelt – musikk, film og kulturarv.  Det overbyggende temaet for forestillingen er filmsensur og filmkyssets historie – og hvordan filmen har speilet samfunnsutviklingen gjennom de siste 120 årene. 

Det blir musikk, spesiallagde animasjoner og filmhistoriske klipp i skjønn forening. Forestillingen kan være et godt supplement til et opplegg omkring sensur og ytringsfrihet, eller til samtaler i klassen omkring kjærlighet, seksualitet og medienes fremstilling av dette. Se pdf med forslag til for-/etterarbeid nederst på siden.

Vi anbefaler også Bruk konserten, Rikskonsertenes håndbok for bruk av skolekonserter. Se pdf nederst på siden. 

Send gjerne ris og ros, vi ønsker tilbakemeldinger! Ta kontakt med produsent Bjørn Kristiansen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Idé/opplegg: Kyrre Bjørkås i samarbeid med DKS Akershus

Om kunstner / utøver / gruppe

Kyrre Bjørkås (f. 1979) er fortelleren i denne forestillingen om kyssets historie. Han er utdannet ved Statens kunstakademi og har produsert galleriutstillinger og teaterproduksjoner, blant annet Astrup Fearnley, Beijing-biennalen, Nasjonaltheatret og Festspillene i Bergen. Kyrre spiller og turnerer med Sandra Kolstad og har også sitt eget soloprosjekt New World Volture.

Jørgen Skjulstad/Center of the Universe (f. 1980) komponerer og trakterer et arsenal av instrumenter i forestillingen, hvorav flere av de har han laget selv. Leder for musikkollektivet og plateselskapet Metronomicon Audio, og har i mange år servert en stadig voksende tilhørerskare alternativ elektronisk popmusikk. Har forøvrig laget musikk til filmer, teater, ballett, lydinstallasjoner og er også aktiv som DJ. Den siste tiden har Jørgen og plateselskapet hans samarbeidet Captain Credible om en serie EP'er som kun utgis på kretskort!

Eivind Henjum (f. 1979) er frilans musiker utdannet fra Institutt for Musikkvitenskap på UiO, og har iløpet av de siste årene gjort seg bemerket under aliaset Sprutbass der han trakterer synther, basser og trommemaskiner for et dansende klubbpublikum. Ellers spiller han med Sandra Kolstad, New World Vulture, Jono El Grande, Torgny, Pling i Bollen, Alexander Rishaug og Benik Giske.  

Multimedia og vedlegg

Bilder

Verdenskysset og Don Juan
Foto: Kristian Pedersen
Kysset analyseres
Foto: Elisabeth Aalmo/ DKS Akershus
Kunstarter i samspill
Trinn: 8 - 10
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Produsent Bjørn Kristiansen, tlf. 22 05 53 42

For tidspunkter/gjennomføring:
Turnékoordindator Elisabeth Aalmo, tlf. 93266554
Programlengde
40 minutter
Maks publikumsantall
200
Arena / rom
Gymsal/aula med blending
Bærehjelp
4
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
30 min.
Merknad om publikumsplassering
Musikerne spiller på kortveggen i gymsalen. Elevene plasseres slik at de ser lerretet best mulig.
Scene
Bredde 6 meter/dybde 7 meter. Projektor bakprojiserer på lerret, derfor behov for dyp scene.
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten