Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
Postadresse: Postboks 1196, Sentrum, 0107 OSLO
Besøksadresse: Schweigaardsgt. 6, 4. etg., 0107 OSLO
Telefon: 22 05 53 40 • kontakt: • Nettsted: http://www.dksakershus.no
Kontaktperson:
BARNERANEREN
Produksjonsliste
Program

BARNERANEREN

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

DOKUMENTARFILM OM VENNSKAP OG ANNEN FAANSKAP

Noah (15) må gjøre et vanskelig valg. Politiet har siktet han for medvirkning til ran av en jevngammel gutt, og nå tilbyr de en utvei for å slippe fengselsstraff. Han må oppgi vennskapet med barndomsvennene i Groruddalen, og flytte til faren sin som bor i Bærum. Skal Noah redde seg selv og svikte barndomsvennene Tim og Hachim?

Filmskaperen Jon Haukeland har fulgt Noah og kameratene hans med filmkamera siden før rettsaken i 2014.

Jon Haukeland og en av de medvirkende i filmen er til stede under kinovisningen og snakker med elevene.

Lærerveiledning

Om produksjonen:
Dokumentarfilmen Barneraneren er en dramatisk oppveksthistorie som følger tre av karakterene fra den såkalte "Barneranersaken", som ble rullet opp i 2013. Her ble 19 ungdommer, hvor tolv var under 18 år, tiltalt for grove ran av andre unge i Groruddalen. Dette førte til den hittil største rettssaken mot mindreårige i Norge. Hovedpersonen Noah slipper fengselsstraff dersom han blir med i et prosjekt med oppfølgingsteam. Kontrakten med politiet innebærer streng sosial kontroll, og at han flytter bort fra vennene i drabantbyen og til et nytt miljø i Bærum. Samtidig oppstår et dramatisk personlig dilemma; skal han redde seg selv og svikte barndomsvennene Tim og Hachim? Filmen følger Noah gjennom rettssaken og kampen for å finne ut hvem han skal  være i tiden etterpå.

Denne filmen egner seg svært godt til samtaler i klassen omkring temaer som oppvekst/identitet, det flerkulturelle, vennskap, familierelasjoner og ungdomskultur, forskjellene mellom øst-/vestkanten og etiske problemstiller om ungdom og kriminalitet, fordommer, rett og galt.

Forankring i lærerplanen:
KRLE/ Filosofi og etikk
Samfunnsfag/ Samfunnskunnskap
Norsk/ Sammensatte tekster - film
kunst og håndverk/ Visuell kommunikasjon

Vi vil vite hva  elever og lærere syns om filmopplevelsene dere får gjennom Den kulturelle skolesekken. Send gjerne en mail med ris eller ros til produsent Siri Natvik.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Kunstnere/grupper: Filmskaper Jon Haukeland og en av de medvirkende i filmen

Om kunstner / utøver / gruppe

Jon Haukeland er manusforfatter og regissør. Haukeland har regissert flere dokumentarfilmer og serier for tv og kino. I 2005 fikk han regjeringens menneskerettighetspris for kinodokumentaren Mannen som elsket Haugesund. Han vant også Amanda for sin dokumentar Reunion i 2011. Jon har jobbet med ungdommer på film i over 20 år, først gjennom dokumentarer i U-redaksjonen, senere to kort-/novellefilmer og nå også i dokumentarfilm.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Hovedpersonen Noah
Foto: Medieoperatørene

Video/Lyd

Film
Trinn: 9 - 10
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Produsent Siri Natvik
Tlf 22 05 53 01/ 95 11 06 67
siri.natvik [@] afk.no

Tidspunkt for gjennomføring:
Turnekoordinator Hilde Kjos
Tlf 22 05 53 46
hilde.kjos[@]afk.no
Programlengde
130 minutter
Arena / rom
Nærmeste kino
Transport
Skoler som ikke har gangavstand til kinoen ordner buss/transport dette selv. Faktura sendes DKS Akershus og skal spesifiseres med dato, skole og destinasjon. Merkes med ressursnr: 504751. Fakturaadresse:  AFK, Fakturamottak, Pb 1160 sentrum, 0107 Oslo. 
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten